Чиата е вече добре позната и у нас и много хора я консумират. Тя може да се добави към кисело мляко, прясно мляко, салата и дори някои печива.
А защо е толкова полезна, разберете сега:
Добра е за костите
Чиа семената са един от най-добрите източници на калций и са пълни с няколко полезни за костите хранителни вещества, като магнезий, протеин и фосфор, които могат да предотвратят костите ви да станат чупливи и дори да намалят риска от остеопороза. Омега-3 есенциалните мастни киселини в тези семена помагат за увеличаване на костната минерална плътност. Семената чиа могат да помогнат при болки в ставите, възпаления, артрит и други здравословни проблеми в тези области. Те също могат да поддържат зъбите ви силни и здрави.
Подобрява храносмилането
Съдържа много фибри, което спомага да се улесни работата на червата и по този начин да се предотврати претоварването на храносмилателната система.
Фибрите представляват 40% от съдържанието на семената чиа, което ги прави един от най-обилните източници на диетични фибри.
Потиска апетита
След накисване чиа семената придобиват подобна на гел консистенция, увеличавайки се по размер и тегло. Когато се консумират в тази гелова форма, семената от чиа са склонни да се усвояват по-бавно и по този начин засищат за по-дълго. В допълнение, протеините и есенциалните мастни киселини в семената от чиа спомагат за засилване на метаболизма и насърчаване на покачване на чиста мускулна маса.
Балансира кръвната захар
Благодарение да добрата комбинация от фибри и здравословното съдържание на протеини чиа семената могат да намалят скоростта, с която се усвояват сложните въглехидрати. Дори могат да помогнат за намаляване на мазнините и холестерола в кръвта, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми.
Помага при анемия
Чиа семената са богати на желязо - елемент важен и за щитовидната жлеза. Те спомагат и за прочистването на организма и увеличаването на броя на червените кръвни клетки.