Супер ползи от редовното ядене на семена от чиа


Супер ползи от редовното ядене на семена от чиа
Снимка: iStock

През последните години семената от чиа, често наричани суперхрана, станаха популярни и в България.

Какво представлява чиата?

Чиата, позната още като испански градински чай, е едногодишно растение от семейство Lamiaceae. В това семейство влизат още лавандула, босилек, мента, майорана, маточина, розмарин и чубрица.

Вижте още: 5 супер ползи от семената на босилек

Най-здравословната част на чиата са нейните семена - малки овални зърна с кафяв, бял или сив цвят, подобни на ленените семена. Произхожда от южно Мексико и северна Гватемала, най-добре расте в тропическите и субтропическите райони.

Какви полезни вещества съдържат?

Химичният състав на семената зависи от климата, географското положение и дори от годината на отглеждане на испанския градински чай. Известно е например, че колкото по-високо и по-северно разположен е регионът, толкова по-високо е съдържанието на Омега-3 ненаситени мастни киселини в семената.

Семената от чиа са с високо съдържание на мазнини (около 30%), въглехидрати (26-41%), фибри (18-30%) и протеини (15-25%). Около 40 процента от теглото на сухите семена е масло, две трети (68 процента) от което се състои от омега-3 мастни киселини.

Елена Соломатина, диетолог, посочи полезните вещества, които се съдържат в семената от чиа:

омега-3 и омега-6 мастни киселини;

хлорогенна и кафеена киселина, антиоксидантни съединения;

фибри;

витамини от група В, витамин С, каротеноиди;

калций, цинк, калий, магнезий, селен, фосфор.

Вижте още: Ето коя е билката на Архангел Михаил, която лекува 100 болести

Според експерта основната стойност на семената от чиа се крие във високото съдържание на омега-3 мастни киселини, тъй като те са част от клетъчните мембрани. Консумирането им помага за подобряване на когнитивните функции и вариабилността на сърдечния ритъм, за подмладяване на клетките и повишаване на настроението. 

Мастните киселини пък нормализират липидния профил, намаляват нивото на "лошия" холестерол в кръвта и повишават нивото на "добрия" холестерол, който ни предпазва от инсулти, инфаркти и атеросклероза.

Предлагаме ви рецепта за супер закуска с чиа:

Необходими продукти:

400 грама кисело мляко

3 супени лъжици чиа

10 броя ягоди/боровинки + 1 манго (или друг плод по избор)

1/2 супена лъжица мед

Научете ТУК как точно се приготвя.

Източик: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама