Нямаме търпение да настъпи пролетта, за да слагаме по-често пресни зелени листни зеленчуци на трапезата си. Спанакът определено е сред тях.
Той има редица полезни свойства, сред които регулиране на кръвното налягане и предотвратяване развитието на канцерогените клетки.
Спанакът, зелето, марулята и кейлът имат антиоксиданто действие. Според американския институт за изследване на рака тези зеленчуци предотвратяват развитието на рака на гърлото, устната кухня, рака на гърдата и на белия дроб.
Спанакът трябва да се консумира и заради витамин К, който е особено важен за поддържането на здравето на костите. Този витамин влияе и на косата, и на ноктите. Също така трябва да се знае, че този зеленчук има три съставки - калий, магнезия и фолиева киселина, които помагат за кръвното налягане. Тези съставки регулират и неутрализират ензимите, които повишават кръвното налягане, казват учените.
Източник: БГНЕС