Зелени листни зеленчуци за здрави черва и остър ум


Зелени листни зеленчуци за здрави черва и остър ум
Снимка: iStock/Guliver

Изследователи от Австралия и Великобритания откриха в зелените листни зеленчуци неизвестен досега фермент – захарен сулфохиновоз. Според тях с този фермент се хранят полезните" бактерии в червата, които не позволяват на "вредните“ бактерии да се заселят там. Особено много този фермент се съдържа в спанака и други подобни растения.

Така че подобни храни трябва да са задължителни за трапезата – в зависимост от сезона, разбира се.

Освен това специалистите се надяват, че находката ще им помогне да разработят нов клас антибиотици.

В същото време друго изследване показа, че зелените листни зеленчуци предпазват от когнитивни нарушения. В хода на проучване бе констатирано, че при възрастните доброволци, които са яли много зелени листни зеленчуци, когнитивните функции са били разстроени най-малко. При онези от доброволците, които са консумирали по 1-2 порции от този вид зеленчуци когнитивните способности се оказали на равнището на човек, който с 11 години е по-млад от онези, които избягвали този тип храна. Затова слагайте на трапезата не само чревоугодническа, но най-вече здравословна храна.

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама