Баницата със спанак съчетава два любими вкуса – този на солената баница и този на спанака. Това е една класическа баница, която има своето запазено място в кухнята на всяка домакиня, която цени традиционната българска кухня.
Необходими продукти:
1 пакет кори
1 кг спанак
1 кофичка кисело мляко
1 чаена чаша натрошено сирене
4 яйца
20 грама краве масло
1/2 чаена лъжица сода за хляб
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата е подготовката на спанака. Измивате спанака и го нарязвате на дребно. Разтопявате маслото в дълбок тиган, след което добавяте нарязания спанак и го задушавате за 4-5 минути. След като го задушите, го сваляте от огъня и изчаквате да изстине.
В дълбок съд разбърквате яйцата, киселото мляко, натрошеното сирене и содата. Към тази смес добавяте и изстиналия задушен спанак и отново разбърквате.
Идва моментът, в който трябва да наредите баницата. Намазвате тава с масло, след което слагате два листа кори. Върху корите слагате малко от подготвената плънка, след което отново слагате две кори и отново плънка. Повтаряте докато плънката свърши, като завършвате с кори. Намазвате баницата с масло и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Баницата със спанак е готова, когато се зачерви.
Източник: supichka.com