4 съвета за избор на най-добрата ученическа чанта


4 съвета за избор на най-добрата ученическа чанта
Снимка: iStock/Guliver

Общото тегло, което едно дете може да носи, е 10-15 процента от килограмите си.

Вижте още: Специалист: 3 фрази, които да не казвате на най-малкото си дете

На системните прегледи в училищата всяка година стават все повече децата с изкривявания на гръбначния стълб. Освен наследствения фактор и бързия растеж, това явление със сигурност се влияе от прекомерния товар, който учениците носят на гърба си всеки ден.

Експертите имат 4 основни съвета при избора на чанта:

1. Избор на модел

Никак не е лесно да изберете подходяща ученическа чанта.  На първо място, трябва да вземете предвид размера и теглото на самата чанта. Тя трябва да отговаря на ръста и телосложението на ученика, защото децата тръгват в първи клас на 18, 25, но и на 35 килограма. Дъното на чантата или раницата не трябва да е под кръста на детето, а горната част трябва да е под линията на раменете.

2. Изхвърлете излишъка

По изчисления на специалисти общото тегло, което едно дете може да носи, е 10-15 процента от телесното му тегло, което означава, че ако е 20 килограма, теглото на чантата заедно с аксесоарите, които носи, не трябва да надвишава два, най-много три килограма, което е много по-различно от това, което носят малките. Следователно самата чанта не трябва да е тежка.

3. Дръжки

На гърба на чантата или раницата трябва да има подсилване, а презрамките да са широки и меки, за да не се врязват в раменете. Най-добре е да има и колан, който се пристяга около кръста и така осигурява още една опорна точка. Раницата няма да ходи наляво-надясно, което е важно, когато става въпрос за равновесие на детето.

Вижте още: Притеснително: Всяко второ дете в България е консумирало енергийни напитки

4. Правилно носене

Важно е и правилното носене на раницата – тя трябва да се носи на двете рамене, никога преметната на едното или в едната ръка.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама