Зимата е сезонът на киселото зеле, затова ви предлагаме да си направите сармички с боб.
Необходими продукти:
1 ч.ч. боб
3 средно големи глави лук
3 с.л. доматено пюре
1 ч.л. червен пипер
50 гр едро смлени орехи
1 ч.л. сух джоджен
зехтин или олио
сол
1 малка кисела зелка
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва в топла вода за около един час. След това се измива хубаво и се слага да се вари на бавен огън. Вари се около 2 часа, докато омекне. Готов е, когато зрънцето боб може да се размачка с вилица.
През това време подгответе зелевите листа. Внимателно, едно по едно, ги отделете от зелката. С нож отстранете твърдата част в долния край на листото. Подредете ги в плитка чиния. Нарежете на ситно остатъците и по-дребните листата от сърцевината на зелката.
Свареният боб се прецежда.
В дълбок тиган задушете в зехтин нарязания на ситно лук. Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Поръсете с червения пипер и сол на вкус. Разбъркайте и задушете за още няколко минути. Накрая добавете боба, поръсете с орехите и джоджена и разбъркайте.
Изключете котлона и оставете сместа да поизстине за около 20 -30 минути.
Намажете със зехтин/олио/ огнеупорна стъклена или керамична тава (може да използвате и гювеч). Вземете едно зелево листо, по средата поставете малко от бобената смес – около 1 пълна супена лъжица (преценете според големината на листа).
Оформете сармата, като завиете стегнато от всички страни, поставете в тавичката.
По същия начин оформете и останалите сарми. Подредете ги от едната страна на тавичката. До тях сипете остатъка от боба и нарязаното на ситно кисело зеле. Намажете сармичките с малко зехтин, капнете малко и на зелето. Поръсете с едро смлян червен пипер и сложете да се печена 200 градуса около 20-30 минути.
Източник: sundaybakeclub.com