Необходими продукти:
2 чаши леща
1 чаша дребен булгур
4 чаши вода
1 глава лук
3 с.л. олио
2 с.л. пиперкова лютеница
1 връзка магданоз
1 връзка зелен лук
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. кимион
Черен пипер на вкус
сол
1 лимон
Начин на приготвяне:
Сваряваме лещата с водата. Когато водата изври и лещата вече е почти на пюре, сваляме от огъня и добавяме дребния булгур. Чакаме да омекне около половин – един час. Запържваме главата лук в олиото и добавяме лютеницата, запържваме около 5 мин. и добавяме в лещено – булгурената смес – бъркаме добре. Към сместа добавяме подправките и зеленината и сока на половин лимон. Месим всичко продължително , да се получи еднородна добре омесена смес. Оформяме с ръка лещените кюфтета в продълговати формички. Сервират се с листа марули и черен чай или айран.