С наближаването на Великденските пости, които тази година ще започнат на 3-и март, е време да подготвяме телата и ума си за дългия период без месо. Разбира се, за онези, които спазват пост отдавна това не е особено трудна задача, но за другите това едва ли е толкова лесно. И да в този период може да ни липсват някои храни, но затова пък има много добри рецепти, които да ги заместят.
Днес ще ви предложим една рецепта за постна баница с булгур и коприва, която гарантирано ще стане любима на цялото семейство, а хубавото е, че можете да си я хапвате за закуска, обяд и вечеря.
Постна баница с булгур и коприва
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 500-600 г коприва (можете да я замените със спанак или лапад)
- 1 ч.ч. булгур
- 2 глави лук
- 1 стрък праз лук (може и пресен)
- 3/4 ч.ч. масло/олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Булгурът се залива с 1 ч. ч. вряла вода, захлупва се и се оставя настрана, докато набъбне. През това време нарежете на ситно лука и го задушете в мазнина. Когато е готов, към него се прибавят копривата и булгурът и се посоляват на вкус.
Намазнява се една кора, върху нея се слага още една, а след това се намазват с плънката и се навиват на руло. Всяко руло се поставя в предварително намаслена тава. Когато всички кори се наредят, се поръсват с останалата мазнина. Баницата се пече в предварително загрята на 190 градуса фурна до получаване на златист загар.