Бобът е една много вкусна и лесна за приготвяне храна, която всяка добра домакиня умее до съвършено. В периода на постите, а и не само, бобът е чудесен източник на протеин, фибри и желязо. Той е изключително полезен за сърцето, червата и черния дроб и никак не е случайно, че в народната ни кухня съществуват толкова много рецепти с него. Зимата пък е най-предразполагащото време от годината за готвене и хапване на топли манджи с варива и много зеленчуци.
Вижте още: Как да готвите боб, така че да не образува газове
Рецепта за боб в гювеч
Необходими продукти:
- 500 гр. бял боб
- 1 глава лук
- 2–3 скилидки чесън
- 1-2 моркова
- 1 червена чушка
- 2 домата
- 5 с.л. олио
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. джоджен
- сол
Приготвяне:
За приготвянето на боба ще ви е нужна малко предварителна подготовка. Измийте го и го накиснете в студена вода за поне 6 часа. След като вече е престоял във водата достатъчно време, тенджерата се слага на котлона, докато водата не заври. Когато това се случи водата се изхвърля, а бобът се измива добре и се прехвърля в гювеч.
Към него се прибавят и нарязаните зеленчуци, скилидките чесън се слагат цели. Доматите пък се пасират и също се прибавят към боба в гювеча. А накрая всичко се овкусява с червения пипер и джоджена.
Прибавете олиото и налейте вода догоре. Гювечът се похлупва и се мушка в студена фурна, като първия половин час се пече на 220 °C, а след това температурата се намаля до 180 °C. Печете до готовност. Като за финал се прибавя сол и вкусната манджа е готова.