Вкусен боб в гювеч от тефтера на баба


Вкусен боб в гювеч от тефтера на баба
Снимка: iStock

Бобът е една много вкусна и лесна за приготвяне храна, която всяка добра домакиня умее до съвършено. В периода на постите, а и не само, бобът е чудесен източник на протеин, фибри и желязо. Той е изключително полезен за сърцето, червата и черния дроб и никак не е случайно, че в народната ни кухня съществуват толкова много рецепти с него. Зимата пък е най-предразполагащото време от годината за готвене и хапване на топли манджи с варива и много зеленчуци.

Вижте още: Как да готвите боб, така че да не образува газове

Рецепта за боб в гювеч

Необходими продукти:

  • 500 гр. бял боб
  • 1 глава лук
  • 2–3 скилидки чесън
  • 1-2 моркова
  • 1 червена чушка
  • 2 домата
  • 5 с.л. олио
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. джоджен
  • сол

Боб

Приготвяне:

За приготвянето на боба ще ви е нужна малко предварителна подготовка. Измийте го и го накиснете в студена вода за поне 6 часа. След като вече е престоял във водата достатъчно време, тенджерата се слага на котлона, докато водата не заври. Когато това се случи водата се изхвърля, а бобът се измива добре и се прехвърля в гювеч.

Към него се прибавят и нарязаните зеленчуци, скилидките чесън се слагат цели. Доматите пък се пасират и също се прибавят към боба в гювеча. А накрая всичко се овкусява с червения пипер и джоджена.

Прибавете олиото и налейте вода догоре. Гювечът се похлупва и се мушка в студена фурна, като първия половин час се пече на 220 °C, а след това температурата се намаля до 180 °C. Печете до готовност. Като за финал се прибавя сол и вкусната манджа е готова.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама