За феновете на телешко - тази рецепта е за вас. Месото става изключително крехко, направо се топи в устата.
Необходими продукти за печеното телешко:
1,3 кг телешко месо
Още: Бьоф Строганов: Как се приготвя в домашни условия
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 глави лук, нарязани на четвъртинки
2-3 моркова нарязани на ситно
Още: Печени телешки котлети със зеленчуци и вино
4-5 малки картофа, нарязани наполовина
200 г гъби, нарязани наполовина или на четвъртинки
5-8 скилидки чесън
За соса:
Още: Не сте опитвали толкова вкусно телешко задушено с картофи и моркови
1 чаша (240 мл) вода
1 чаша (240 мл) червено вино
¼ чаша (60 мл) соев сос
1 супена лъжица мед
сол на вкус
черен пипер на вкус
1-2 чаени лъжички семена от кориандър
1-2 чаени лъжички червен пипер
1 чаена лъжичка мащерка
2-3 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200C.
Нарежете месото на кубчета с размер на хапка. В голям тиган загрейте 1 супена лъжица олио. Добавете телешкото и го запържете на силен огън от всички страни. Може да отнеме 6-10 минути. Забележка: на този етап овкусете телешкото със сол и черен пипер. Извадете от тигана и поставете в голяма тава за печене.
Подредете телешкото, лука, морковите, картофите, гъбите, чесъна и дафиновите листа в тавата.
Направете соса: разбийте заедно вода, вино, соев сос, сироп от фурми/кленов, сол, черен пипер, семена от кориандър, червен пипер и мащерка.
Изсипете соса върху телешкото и зеленчуците. Разбъркайте леко. Покрийте с алуминиево фолио.
Печете 30 минути на 200C, след това намалете топлината до 180C и печете 3-4 часа, докато месото и зеленчуците станат много крехки. Забележка: на всеки 1 час отваряйте фолиото и го разбърквайте. В последните 30 минути махнете фолиото и печете без него.