Тази рецепта за телешко задушно с картофи и моркови определено трябва да бъде опитана.
Необходими продукти за телешкото задушено:
1-2 супени лъжици масло
700г телешко месо, нарязано на хапки
сол на вкус
черен пипер на вкус
2 глави лук, нарязани на ситно
1 червена чушка, нарязана на кубчета
3 домата, нарязани
3 скилидки чесън, смлени
1 супена лъжица сладък червен пипер
1 чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка сушена мащерка
1 супена лъжица доматено пюре
1 чаша (240 мл) червено вино (по желание)
4-5 чаши телешки бульон/вода
2 дафинови листа
1 стрък целина, нарязан
3 моркова, нарязани на кубчета
2 картофа, нарязани на кубчета
Вижте още: Няма по-вкусно запържено телешко месо с лук
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера загрейте олио, добавете парчета телешко месо, подправете със сол и черен пипер и ги запържете, около 6-7 минути. Извадете телешкото от тенджерата и добавете нарязания лук, до златисто. Добавете черен пипер и гответе за 3-4 минути. Добавете нарязани домати, смлян чесън и гответе 3-4 минути.
Сложете телешкото обратно в тенджерата, добавете доматеното пюре, овкусете с подправките и разбъркайте добре.
Налейте червено вино и деглазирайте (варете, докато се намали наполовина). Добавете телешкия бульон и дафиновите листа.
Покрийте съда, намалете котлона до минимум и гответе 90 минути. След 90 минути добавете целина, моркови и картофи и гответе още 20-30 минути.
Вижте още: Груби грешки при приготвянето на телешко месо
Бележки:
Ако предпочитате по-рядка яхния, добавете повече течности. Ако предпочитате по-гъста яхния, добавете по-малко течности.