С тиква се получават доста вкусни десерти, които са истински пир за сетивата. Тази рецепта не е съвсем класическа, тъй като съдържа и сладко от ягоди, но комбинацията е доста приятна и ненатрапчива.
Необходими продукти:
за основата:
250 гр брашно
200 гр краве масло
1 ч.л. захар
щипка сол
За плънката:
500 гр тиква
100 гр сладко от ягоди
100 мл сладкарска сметана
100 мл прясно мляко
100 гр кафява захар
2 големи яйца
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил
Гарнитура по желание:
Бита сметана
Начин на приготвяне:
Смесете брашното и размекнатото на стайна температура масло. Добавете солта и захарта и омесете добре. Оформете тестото за пай на топка и го оставете в хладилника за около 20 минути да стегне.
Когато го извадите от хладилника, го разточете и покрийте намазненото дъно на формата за печене. Сложете го в предварително загрята на 180°C фурна, печете около 10-ина минути и го оставете да изстине. Тиква
Направете плънката: обелете и почистете тиквата от семките. Сварете я, пюрирайте и оставете върху сито да се отцеди добре от водата (поне 20-тина минути).
Добавете сладкото от ягоди и пюрирайте отново.
В купа разбийте яйцата и захарта и подправете с канелата и джинджифила. Добавете тиквеното пюре, сметаната и млякото и разбийте до получаването на пухкав крем. Плънка за тиквен пай
Изсипете плънката в изстиналата основа и печете около 15-20 минути на 180°C.
Може да поднесете тиквения пай с бита сметана.
Източник: harryandlexy.com