В сезона на тиквата ви предлагаме един вкусен десерт с нея.
Необходими продукти:
130 грама обикновени бисквити
2 супени лъжици какао
60 грама краве масло
1 чаена чаша тиква, сварена пюрирана
300 грама крема сирене
2/3 чаена чаша захар
2 яйца
2 супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжица канела
1/2 кафена лъжица индийско орехче
100 грама шоколад
Начин на приготвяне:
Извадете всички продукти от хладилника поне час преди да започнете да приготвяте чийзкейка, за да са на стайна температура.
В кухненски робот или блендер смилате бисквитите, след което добавяте какаото и разбърквате, за да се разпредели добре. Добавяте и мекото масло и разбърквате добре с ръце до получаване на маслени трохи. Изсипвате сместа във формата, в която ще печете чийзкейка и притискате с ръце, за да го разпределите равномерно. След това печете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути, след което го вадите и оставяте да изстине.
Тиквеното пюре приготвяте като предварително сварите тиквата до пълно омекване. Най-добре е да сварите тиквата на пара, защото така тиквата остава най-стегната и не така водна. Разбивате тиквата, крем сиренето и захарта с помощта на миксер или тел за разбиване. Едно по едно добавяте и яйцата, докато непрекъснато разбивате, а накрая брашното, канелата и индийското орехче. Разбивате до гладка смес.
Междувременно разтопете шоколада, като най-добре е да го разтопите на водна баня, като го начупите и поставите в съд, а този в тенджера с вода на котлона. Върху изстиналия блат изсипвате тиквената смес, а върху нея с помощта на лъжица разпределете шоколадовата, като не я изсипвате на едно място, за да придобие шарен вид.
Печете чийзкейка в предварително загрята на 160 градуса фурна за 75 минути, а след като е готов, както при останалите видове чийзкейк, го оставете да изстине във фурната на открехната врата.
Източник: supichka.com