Нещо вкусно и есенно.
Необходими продукти:
300 гр сварена тиква (чисто тегло без корите)
3 яйца (размер М)
60 мл зехтин (или олио)
1 ампула ванилова есенция
200 гр захар (100 гр кафява и 100 гр бяла)
250 гр брашно,
1 пакетче бакпулвер
1 равна ч.л. канела
щипка индийско орехче
50 гр счукани орехи
за глазурата:
100 гр натурален шоколад
1/3 ч.ч. течна неподсладена сметана (животинска)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете дъното и стените на правоъгълна или квадратна тавичка с растителна мазнина и застелете дъното с хартия за печене.
В купа счупете яйцата, прибавете захарта и леко разбийте с телена бъркалка. Прибавете растителната мазнина, пюрираната тиква и ваниловата есенция и отново разбъркайте, докато се смесят.
Пресейте брашното, прибавете към него бакпулвера, канелата и индийското орехче.
Прибавете към яйчената смес брашното с бакпулвера, подправките и разбъркайте, докато брашното се поеме. После прибавете счуканите орехи и отново разбъркайте, докато се разпределят равномерно.
Изсипете тестото в намаслената и застлана с хартия за печене тавичка и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40 минути или докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи. Извадете от фурната и оставете да изстива.
Сложете сметаната в съдинка на слаб огън върху котлона и когато се сгорещи (но без да завира) веднага оттеглете от огъня, добавете начупения предварително шоколад и бъркайте непрекъснато докато шоколада се разтопи и сместа стане еднородна. Полейте глазурата върху кейка и оставете сладкиша да изстине напълно.
Нарежете изстиналия сладкиш на квадрати и сервирайте.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com