Пържените картофи са любимата храна на малки и големи. Малцина обаче успяват да си ги направят толкова хрупкави и вкусни като тези във веригите за бързо хранене.
Ако и вие сте фенове на картофките, които се сервират в заведенията, но никога не можете да ги измайсторите, ето как лесно може да постигнете така жадувания вкус в домашни условия.
Необходими продукти:
1 килограм картофи
1 литър вода
2 чаени лъжички захар
1 литър растително олио
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и отрежете краищата им, така че да получите равен правоъгълен блок. След това нарежете картофите на ивици и ги изсипете в дълбока купа или тенджера със студена вода. Изплакнете ги няколко пъти или най-добре ги оставете за 20 минути, за да излезе нишестето. Колкото по-малко нишесте има, толкова по-вкусен ще стане картофът.
В 1 литър вода разтворете 2 чаени лъжици захар и залейте с тях картофите. Загрейте олиото и сложете картофите да се пържат. Ако решите да си направите заготовка, след 2-3 минути ги извадете и ги наредете върху кухненска хартия. Оставете ги да изстинат и после ги приберете във фризера. Така всеки път, когато ви се приискат картофки, ще са ви нужни само 3 минутки, за да сервирате вкусното и хрупкаво изкушение на масата.
Ако пък смятате да ги консумирате веднага, ще трябва да ги пържите малко по-дълго, около 5-7 минути до златистокафяво. След това прехвърлете картофите върху кухненска хартия и посолете.
Ако се притеснявате за здравето и фигурата си, но не искате да се лишавате от любимите си пържени картофки, може да ги приготвите и във фурната. Те пак ще бъдат толкова хрупкави и румени, но в 100 грама готов продукт ще се съдържат само 100 калории. Нарязаните на лентички картофи ще трябва да изплакнете добре във вода. След това ги изсипвате в дълбока купа и добавяте 30 грама растително масло. Осолявате добре и печете във фурната на 220 градуса за около 30-45 минути.