Кой не обича пържени картофи? Те са любима храна както на малки, така и на големи. Въпреки че изглеждат като много лесно ястие, при приготвянето на пържени картофи има някои тънкости. Ако не ги изпълните, любимата ви храна няма да е толкова вкусна.
1. Режете картофите в различни размери
Не казваме, че трябва да са с перфектна форма и големина, но ако нарежем картофите с различни размери, ще им трябва и различно време за пържене, както отвътре, така и отвън. Препоръчително е да ги нарежете във формата на бастун с дебелина не повече от пет милиметра.
2. Не ги оставяте да киснат във вода
Картофите съдържат нишесте и за да го премахнем, трябва да ги накиснем, след като сме ги нарязали, поне за половин час. По този начин те ще бъдат по-хрупкави и няма да залепнат при пържене. Имайте предвид, че след като ги накиснете, те трябва да се отцедят и изсушат добре.
3. Не ги подсушавате добре
Излишната вода може да съсипе нашата чиния с пържени картофи, така че след като сте ги оставили във вода за известно време, след това трябва хубаво да се подсушат. Това е ключов момент в процеса и трябва да се направи прецизно.
4. Слагате малко мазнина
Маслото във фритюрника или в тигана трябва да покрива напълно картофите. Това означава, че ще трябва да използвате голямо количество олио, за да приготвите вкусни, хрупкави картофки.
5. Не ги посолявате в точния момент
Важно е да посолите картофите точно в момента, в който излязат от тигана, още топли, точно преди сервиране.