Свинското месо се разваля много бързо, ако се съхранява неправилно. Миризмата се появява поради факта, че определени бактерии започват да се размножават в месните влакна. Ако има не само остър неприятен аромат, но също така повърхността му е потъмняла, има зелен оттенък, по-добре го изхвърлете. При положение, че миризмата се появи в резултат на дълъг престой на месото в торба, тогава можете да се опитате да го спасите. Ето и най-ефективните начини да го направите:
В сол и оцет
Накиснете месото в хладка вода със сол и оцет (5 супени лъжици на всеки литър вода). Хубаво е да го киснете един ден, като разтворът трябва да се сменя на всеки 5-6 часа. За да забързате процеса, нарежете месото на парчета.
В лимонов сок
За приготвянето на марината имате нужда от сока на 2 лимона и подправки, например прясно смлян черен пипер. Месото, нарязано на парчета, трябва да се притисне, така че да е напълно покрито с течност. Времето на киснене е 12 часа.
Вижте още: Груби грешки при приготвянето на свинско месо
Варене
Варенето на месото помага да се отървете от неприятната миризма. След като водата заври, тя трябва да се смени 3-4 пъти.
В калиев перманганат
На 5 г вода се слага 5 г калиев перманганат. Разтворът не трябва да бъде твърде концентриран. Правилната смес е светлорозова на цвят. В нея трябва да накиснете месото за 2 часа, след което да го изплакнете обилно с вода.