Лесен, здравословен и много вкусен сладкиш, който дава енергия и настроение.
Необходими продукти:
за блата:
250 грама сурови бадеми
10 броя фурми
за крема:
3 банана
3 супени лъжици брашно от рожков или какао
1 супена лъжица меласа или мед
1 чаена чаша кокосови стърготини
50 грама стафиди
2 супени лъжици чиа
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Накисвате суровите бадеми за минимум 6-7 часа, а най-добре за една нощ. След като са престояли във водата ядките са готови, отцеждате ги и ги смилате с блендер или кухненски робот, заедно с почистените от костилките фурми. Смилате до получавате на гъста каша с парченца ядки. Във форма за сладкиш, най-добре с падащи стени поставяте хартия за печене и разпределяте равномерно сместа за блата.
Отново с помощта на блендер или кухненски робот смилате стафидите, добавяте бананите, меласата/меда, брашното от рожков и ванилията. Брашното от рожков се използва като заместител на какаото, така че спокойно може да го замените с неподсладено какао в същото количество.
След като получите хомогенна смес добавете, кокосовите стърготини и семената чия и разбъркайте добре с шпатула или дървена лъжица, така че да се разпределят равномерно в сместа. Полученият крем изсипете върху блата на равен пласт. Оставете суровата бананова торта в хладилника за два-три часа, за да стегне. Преди сервиране украсете тортата, като вариант за украса е да поръсите сладкиша с кокосови стърготини, както е украсен и сладкиша на снимките.
Източник: supichka.com