Един класически вариант на торта Тирамису, представена по различен начин.
Необходими продукти:
500 гр маскарпоне
250 гр бишкоти
150 мл кафе
75 гр пудра захар
4 жълтъка
2 белтъка
2 с.л. амарето ликьор
2 ч.л. какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Пригответе си кръгла форма за торта. Вземете една бишкота и я подпрете вертикално на стената на формата. Премерете колко от бишкотата стърчи и отрежете така, че като поставите бишкотата вътре, да не се подава над ръба. Използвайте тази бишкота като мярка за дължина и по нея отрежете краищата на около половината от бисквитите.
Продължете да редите бишкоти по цялата форма, докато завършите кръга. Нарежете останалите бишкоти на малки парчета и подредете половината от тях по дъното на формата.
Сварете кафето и оставете настрана да се охлади. Добавете вътре амаретото.
В купа разбийте маскарпонето заедно с пудрата захар и жълтъците.
В отделна купа разбийте на сняг белтъците. Добавете ги към крема и разбъркайте с лъжица или шпатула до пълно смесване. Вземете голяма лъжица и полейте внимателно с половината от кафето бишкотите на дъното на формата.Сипете върху тях половината от крема и загладете. Наредете останалите бишкоти върху крема.
Залейте ги с останалото кафе. Сипете и останалото от крема. (Оставете малко от крема настрана, ако искате да украсите тортата отгоре. Сложете го например в шприц и го приберете заедно с тортата в хладилника.) Загладете тирамисуто отгоре.
Сипете какаото в ситно сито. Поръсете тортата. Приберете в хладилника за минимум 4 часа. (Тортата Тирамису е най-вкусна, ако се остави да престои в хладилника между 12 и 24 часа – така бишкотите имат достатъчно време да се напоят хубаво и да омекнат.)
Източник: harryandlexy.com