Една от най-емблематичните торти в Австрия е торта Сахер. Направена от 16-годишния стажант-сладкар Франц Сахер за министъра на външните работи през 1832 г., тази торта с кайсиев конфитюр и шоколадови блатове е изключително популярна и до днес.
Необходими продукти:
130 г масло
90 г натурален шоколад (60 % какао)
1 и 1/4 ч.ч. захар
3 яйца
есенция ванилия
1 и 1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. натурално какао
1/2 буркан кайсиев конфитюр
50 г натурален шоколад
30 г пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Покрийте тава с размери 40x25 см. с хартия за печене. Намаслете и поръсете леко с брашно.
Стопете на водна баня шоколада и маслото.
В друга купа разбийте яйцата, заедно със захарта и ванилената есенция. Добавете шоколадовата смес и след това брашното, разбъркано с бакпулвера на части. Накрая сложете 2 с.л. натурално какао.
Излейте сместа в тавата и печете на 160 градуса около 40 минути до готовност. Проверете с клечка.
Охладете блата и го нарежете на 24 равни квадратчета (6x4).
Загрейте кайсиевия конфитюр на котлона, докато се разтопи. Охладете.
Слепете две по две шоколадовите блокчета с конфитюр.
Стопете на водна баня шоколада. Направете хартиен пош и декорирайте с шоколадови спиралки. Поръсете с пудра захар.
Източник: vkusnoteka.bg