Пърженето на риба може да е приятно, лесно и бързо, ако знаете как точно да го направите. Представяме ви няколко трика, с които ще се радвате на вкусна, добре приготвена пържена риба.
Рибата трябва да е суха
Месото е естествено влажно, така че се уверете, че рибата е напълно суха, преди да я поставите в горещото масло. Това е ключът, който ще я прави свежа, както и ще се предотврати пръскане на мазнината навсякъде.
1. Използвайте кухненски кърпи и подсушете рибата много добре.
2. Оваляйте рибата в брашно, което трябва да я покриете напълно. (Можете да използвате оризово брашно, царевично нишесте или дори картофено нишесте, вместо пшенично.)
Загрейте добре тигана и маслото в него.
Ако не искате рибата да залепне на тигана и да загори, загрейте го добре. Маслото също трябва да бъде загрято до определена температура. Как да разберете дали сте достигнали до правилната температура:
1. Тиганът трябва да бъде толкова горещ, че да може да задържи ръката си не повече от 5 секунди.
2. На маслото ще се появят балончета.
3. Повечето морски дарове трябва да бъдат пържени между 350 до 375 градуса. По-малки, по-тънки парчета трябва да се приготвят на около 375 градуса, а по-дебели парчета около 350.
Това са вашите знаци, които ви показват, че тиганът е достатъчно горещ, за да започнете да пържите рибата.
Посолете в края
Избягвайте добавянето на сол към брашно или към суровата риба. Вместо това, посолете рибката веднага, след като я извадите от тигана.
Отървете се от неприятната миризма
За да се отстрани силната миризма при пържене на рибата, в тигана се слага един картоф, обелен и нарязан на филийки.
Красива презентация
За да не се разпадне рибата при пържене и да може да я поднесете красиво на гостите си, преди това я оставете за 30 минути във вода, смесена с оцет в равни количества.