По традиция днес, Никулден, се яде риба за здраве и берекет. Обикновено се приготвя шаран, но ние решихме да ви представим една по-различна рецепта за толстолоб.
Необходими продукти:
3 глави лук
1/2 глава целина
1/2 чаена чаша бяло вино
1/2 чаена лъжица черен пипер
2 броя лимон
1/2 кафена чаша олио
500 грама толстолоб
Начин на приготвяне:
Тъй като толстолобът има доста дебела кожа, е най-добре тя да бъде отстранена с помощта на остър нож. Ако обаче нямате време, може да приготвите рибата и без да отстранявате кожата.
Нарязвате рибата на котлети с дебелина около 1,5 сантиметър и ги осолявате, поръсвате ги с черния пипер.
Почиствате морковите, целината, лука и лимоните. Морковите и целината нарязвате на кубчета, а лукът и лимона на кръгчета. В тава изсипвате нарязаните лук и целина и ги поръсвате с 1/2 чаена лъжица сол. Върху тях нареждате кръгчетата лук, върху тях парчетата риба, а върху рибата нареждате парчетата лимон. Добавяте виното и поливате с олиото.
Покривате тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, след което отстранявате фолиото и запичате за още 10 минути.
Източник: supichka.com