На Никулден, 6 декември, православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Като покровител на моретата, моряците и рибарите, по традиция на празничната трапеза трябва да има риба, най-често шаран.
При чистенето на шарана, трябва да внимавате да не падат люспи на пода, защото е на лош късмет. Когато свършите с чистенето пък, трябва да раздадете люспа на всеки член от семейството, а след това да ги носите в портфейла си, за да привлечете благополучие и пари. Когато празничната трапеза е сложена, домакинята пък трябва да запази костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост - "кръхче" или "дъна" се смята за необикновено лековита.
Днес ще ви покажем 3 любими рецепти с риба, с които да зарадвате близките си.
АКО ИМАте ИМЕНИК, ЕТО 18 ОРИГИНАЛНИ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА НИКУЛДЕН
Пълнен шаран върху канапе от ориз
Необходими продукти:
1 1/2 кг шаран
200 грама орехи
3 домата
4 глави лук
150 грама гъби
1 връзка магданоз
1/2 връзка копър
1/2 връзка девесил
1/2 чаена лъжица черен пипер
1 дафинов лист
5 зрънца бахар
1 чаена чаша ориз
Начин на приготвяне:
Нарязвате три глави лук, орехите, подправките, гъбите и един домат на ситно, след което ги изсипвате в сгорещено олио и запържвате за около 5 минути. Добавяте черния пипер, както и около 1/2 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Междувременно измивате шарана, осолявате го и го намазвате с олио.
Нарязвате и другата глава лук. Сгорещявате 1/2 чаена чаша олио, добавяте лука и разбърквате добре, след което прибавяте и измития ориз. Разбърквате, докато поеме мазнината и стане прозрачен. Добавяте останалите нарязани домати и отново разбърквате.
В коремчето на рибата пълните плънката. След като шаранът е напълнен, зашивате корема с конец или поставяте клечки за зъби, за да не се разтваря при печене. В голяма тава изсипвате ориза. Добавяте 1/2 чаена лъжица сол, зрънцата бахар и дафиновия лист, след което слагате върху канапето от ориз рибата. Добавяте 2 ½ чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 75 минути, докато шаранът придобие апетитен цвят и оризът се свари.
Източник: supichka.com
КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ, ЧЕ РИБАТА Е ПРЯСНА
Печена пъстърва с картофи и чесън
Необходими продукти за 4 порции:
4 пъстърви
1 кг картофи
1 глава чесън
2 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
4 с.л. олио + допълнително за тавата
1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Намазнете тавичка с олио. Нарежете картофите, скилидките чесън и ги сложете вътре. Овкусете с черен пипер и сол.
Смесете сол, черен пипер, лимонов сок и олио. Добре измийте пъстървите, след което ги намажете отвътре и отвън със сместа. Поставете ги върху картофите и налейте 1 ч.ч. вода.
Сложете тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете около 40 минути, докато омекнат картофите.
Сьомга със зеленчуци във фолио
Необходими продукти за 2 порции:
2 филета от сьомга (около 200 гр всяко)
1 тиквичка
1 домат
1 лимон
2 стръкчета пресен розмарин
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
1 с.л. зехтин или друга мазнина
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете на кръгчета тиквичката, домата и лимона.
Поставете всяко филе от сьомга върху парче алуминиево фолио, предварително намазнено. Отгоре подредете нарязаните тиквичка, лимон и домат. Поръсете със сол и черен пипер. Увийте плътно всяко филе в алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути.
При сервиране може да поднесете с нарязани пресни подправки и да поръсите със сусам.