3 любими рецепти с риба


3 любими рецепти с риба
Снимка: supichka.com

На Никулден, 6 декември, православната църква почита паметта на  Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Като покровител на моретата, моряците и рибарите, по традиция на празничната трапеза трябва да има риба, най-често шаран.

При чистенето на шарана, трябва да внимавате да не падат люспи на пода, защото е на лош късмет. Когато свършите с чистенето пък, трябва да раздадете люспа на всеки член от семейството, а след това да ги носите в портфейла си, за да привлечете благополучие и пари. Когато празничната трапеза е сложена, домакинята пък трябва да запази костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост - "кръхче" или "дъна" се смята за необикновено лековита.

Днес ще ви покажем 3 любими рецепти с риба, с които да зарадвате близките си.

АКО ИМАте ИМЕНИК, ЕТО 18 ОРИГИНАЛНИ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА НИКУЛДЕН

Пълнен шаран върху канапе от ориз

Необходими продукти:

1 1/2 кг шаран

200 грама орехи

3 домата

4 глави лук

150 грама гъби

1 връзка магданоз

1/2 връзка копър

1/2 връзка девесил

1/2 чаена лъжица черен пипер

1 дафинов лист

5 зрънца бахар

1 чаена чаша ориз

Начин на приготвяне:

Нарязвате три глави лук, орехите, подправките, гъбите и един домат на ситно, след което ги изсипвате в сгорещено олио и запържвате за около 5 минути. Добавяте черния пипер, както и около 1/2 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Междувременно измивате шарана, осолявате го и го намазвате с олио.

Нарязвате и другата глава лук. Сгорещявате 1/2 чаена чаша олио, добавяте лука и разбърквате добре, след което прибавяте и измития ориз. Разбърквате, докато поеме мазнината и стане прозрачен. Добавяте останалите нарязани домати и отново разбърквате.

В коремчето на рибата пълните плънката. След като шаранът е напълнен, зашивате корема с конец или поставяте клечки за зъби, за да не се разтваря при печене. В голяма тава изсипвате ориза. Добавяте 1/2 чаена лъжица сол, зрънцата бахар и дафиновия лист, след което слагате върху канапето от ориз рибата. Добавяте 2 ½ чаени чаши вода и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 75 минути, докато шаранът придобие апетитен цвят и оризът се свари.

Източник: supichka.com

КАК ДА РАЗПОЗНАЕТЕ, ЧЕ РИБАТА Е ПРЯСНА

Печена пъстърва с картофи и чесън

Необходими продукти за 4 порции:

4 пъстърви

1 кг картофи

1 глава чесън

2 с.л. лимонов сок

сол и черен пипер на вкус

4 с.л. олио + допълнително за тавата

1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Намазнете тавичка с олио. Нарежете картофите, скилидките чесън и ги сложете вътре. Овкусете с черен пипер и сол.

Смесете сол, черен пипер, лимонов сок и олио. Добре измийте пъстървите, след което ги намажете отвътре и отвън със сместа. Поставете ги върху картофите и налейте 1 ч.ч. вода.

Сложете тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете около 40 минути, докато омекнат картофите.

Сьомга със зеленчуци във фолио

Необходими продукти за 2 порции:

2 филета от сьомга (около 200 гр всяко)

1 тиквичка

1 домат

1 лимон

2 стръкчета пресен розмарин

сол на вкус

прясно смлян черен пипер

1 с.л. зехтин или друга мазнина

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете на кръгчета тиквичката, домата и лимона.

Поставете всяко филе от сьомга върху парче алуминиево фолио, предварително намазнено. Отгоре подредете нарязаните тиквичка, лимон и домат. Поръсете със сол и черен пипер. Увийте плътно всяко филе в алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути.

При сервиране може да поднесете с нарязани пресни подправки и да поръсите със сусам.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама