Ако обичате да си похапвате торта "Червено кадифе" или ви предстои специален повод, ви предлагаме да си я приготвите сами, следвайки тази рецепта.
Необходими продукти за тортата "Червено кадифе":
За блатовете:
1/2 чаша вряща вода
1/4 чаша (20 грама) неподсладено натурално какао на прах
2 1/4 чаши (280 грама) универсално брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка смляна канела, по желание
2 чаши (400 грама) гранулирана захар
1/2 чаша олио
120 грама несолено масло, разтопено
2 големи яйца, на стайна температура
1 голям яйчен жълтък, на стайна температура
1 чаша прясно мляко, на стайна температура
2 чаени лъжички ванилов екстракт
хранителна червена боя
Вижте още: Класическа рецепта за торта Медовик
За глазурата с крема сирене:
450 грама крема сирене, на стайна температура
220 грама несолено масло, на стайна температура
2 чаени лъжички ванилов екстракт
4 чаши (500 грама) пудра захар, пресята
Начин на приготвяне:
За блатовете:
Загрейте фурната до 170 градуса. Постелете три 20-сантиметрови форми за торта с кръгчета пергамент и напръскайте пергамента и стените на формите с незалепващ спрей за готвене.
Разбъркайте горещата вода и какаото на прах. Покрийте и оставете да престои 5 минути.
В средна купа разбийте заедно брашното, бакпулвера, содата за хляб, солта и канелата.
В голяма купа разбийте заедно захарта, олиото и разтопеното масло. Добавете яйцата и жълтъка и разбийте за двадесет секунди или докато се комбинират много добре. Добавете прясното мляко, ванилията и хранителния оцветител и разбийте, за да се комбинират. С помощта на фино сито пресейте сместа от брашно в тестото.
Разделете тестото поравно между подготвените тави. Почукайте дъното по плота няколко пъти, за да освободите въздушните мехурчета.
Печете в продължение на 25 до 30 минути или докато клечка за зъби излезе суха. Нормално е тортата да изглежда леко пореста отгоре. Поставете формичките за торта върху решетки за охлаждане. Когато са достатъчно охладени, за да ги докоснете, прокарайте тънък нож около краищата, за да разхлабите. Обърнете върху решетки. Оставете да се охладят напълно.
Вижте още: Ще ви стане любима: Мързелива торта Наполеон
За глазурата:
С миксер разбийте крема сиренето и маслото на средно висока скорост, докато стане много светло, кремообразно и гладко. Изстържете дъното и стените на купата, за да сте сигурни, че няма да останат бучки. Добавете ванилията и разбийте, докато се комбинират. На ниска скорост постепенно добавете захарта и разбийте до пухкава смес, около 3 минути. Ако глазурата е твърде гъста, добавете малко прясно мляко или сметана. Ако е рядко, добавете още пресята пудра захар.
За сглобяване:
Поставете един блат върху чиния за торта.
Използвайте около една трета от глазурата, за да запълните долния блат на тортата, след това покрийте с втория блат и повторете. Поставете последния блат, използвайте останалата глазура, за да намажете цялата торта
Тортата "Червено кадифе" може да се покрие и да се съхранява в хладилник до 3 дни.