Чуем ли "сиропирана баница", веднага си представяме баклава. Това обаче е една по-различна рецепта. Фин сладкиш с ориенталски привкус, много по-ароматнен и с интересен вкус.
Необходими продукти:
400 грама фини точени кори
2 портокала
5 яйца яйца
2 чаени чаши захар
2 броя ванилии
2 чаени лъжици бакпулвер
1 супена лъжица краве масло
1/2 чаена лъжица кардамон
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за сиропирана баница с портокали и кардамон е подготовката на корите за баницата. За приготвянето на този сладкиш е добре да използвате фини точени кори, колкото по-фини, толкова по-добре. Намазвате тава за печене с кравето масло. След това нарязвате корите с ножица на ленти така, както са на руло, без да развивате рулото кори. Може да нарежете корите с нож, все едно режете салам на дебели парчета. С ръце разделяте отделните ленти, за да не са слепени.
Разбивате яйцата заедно с 1 чаена чаша от захарта, добавяте ванилията и кардамона и разбърквате добре. Добавяте бакпулвера и сока от портокала и отново разбивате. Изсипвате сместа към корите и разбърквате леко с ръка. Печете баницата в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 30-40 минути, докато придобие златист цвят.
Оставяте баницата да изстине. Заливате баницата с горещ сироп приготвен от 1 ½ чаена чаша вода и 1 чаена чаша захар. Изчаквате баницата да попие добре сиропа няколко часа, за да се сиропира добре.
Източник: supichka.com