Едва ли може да си представим по-уютна закуска от вкусна, домашна баничка с айран. Обичаме я! Хрупкава отвън, мекичка отвътре, ухаеща на масло и сирене и изключително лесна.
Необходими продукти:
300 г краве сирене
3 яйца
1 кафена чаша кисело мляко
1/4 ч.л. сода
80 мл олио
100 г масло
пакет ръчно точени кори (тип одрински)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 230 градуса.
В малка, разлята тавичка стопете във фурната маслото, заедно с олиото. Оставете мазнината настрана да се охлади.
В купа натрошете сиренето с ръце или с вилица. Добавете яйцата. Разбъркайте добре. Угасете содата в кафена чаша кисело мляко и я сложете при останалите съставки за плънката. Разбъркайте отново.
Намажете тавата за печене на баницата с мазнина. Разтворете корите. Потопете ръце в мазнината и намажете първата кора с две ръце. Поставете от плънката в долния край на кората по дължина. Навийте на руло, като добавяте по малко плънка в краищата, за да има добро количество по цялата дължина. Ако ви е по-удобно може да намажете цялата кора с плънката и да я навиете на руло. Поставете готовото руло по ръба на тавата. По същия начин навийте и останалите рула и ги увийте в тавата.
Полейте с останалата мазнина и пъхнете баницата във фурната. Готова е след около 30 минути, когато е добила златист загар. Извадете я от фурната и я напръскайте леко с вода. Покрийте с кърпа, за да поомекне леко.
Източник: vkusnoteka.bg