През лятото тиквичките са на почит, а днес ви предлагаме още една вкусна рецепта за приготвянето им.
Необходими продукти за запеканката с тиквички и кайма:
1 голяма тиквичка, настъргана (около 2 чаени чаши)
2 големи яйца
2/3 ч.ч. пармезан, настърган
1 1/2 ч.ч. кашкавал, настърган
600 г кайма (най-добре смес свинско и телешко)
1 глава стар лук, нарязан
1 чушка, нарязана
700 мл доматен сос
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч. л. сол
кашкавал за отгоре
Вижте още: Жестоко мезе: Хрупкав паниран карфиол с бира
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
Поставете настърганите тиквички в цедка, поръсете със сол и разбъркайте. Оставете да престоят 15 минути, за да се отдели ненужната вода.
Сложете яйцата, пармезана и половината от настъргания кашкавал в средно голяма купа. Разбъркайте, след което прибавете отцедените тиквички. Отново разбъркайте.
В тавичка, покрита с хартия за печене, разстелете сместа и пригладете с ръце. Печете 25 минути. Оставете настрана.
В тиган запържете лука до златисто, след което добавете и каймата. Гответе, докато престане да бъде розова. Сложете и нарязаната чушка. Сипете доматения сос, разбъркайте много хубаво.
Изсипете сместа върху тиквичките, изравнете и настържете кашкавал отгоре. Печете 20 минути отново на 200 градуса.
Вижте още: Най-големите грешки при отглеждането на тиквички