Един от любимите зеленчуци за лятото са тиквичките. Те са супер лека и свежа храна, а в комбинация с кайма и ориз са и супер засищащи. Тази рецепта е супер лесна и много ефектна.
Необходими продукти за лодки от тиквички с кайма и ориз:
250 г кайма
1/2 к.ч. ориз
2 тиквички
1 лук
1 домат
2 скилидки чесън
чубрица
копър
черен пипер
4 с.л. олио
сол
Вижте още: Шакшука - яйца в доматен сос по арабски
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките по дължина и ги издълбайте. Бланширайте ги за няколко минути в леко подсолена вода.
Нарежете лука на дребно и го запържете в дълбок тиган с малко мазнина. След няколко минути добавете вътрешността на тиквичката и каймата, пържете до побеляване.
Изсипете след това ориза и подправките, налейте малко вода и ги варете до готовност на ориза. Махнете плънката от котлона и напълнете с нея бланшираните тиквички.
Нарежете домата на тънки шайби и ги наредете върху тиквичките. Налейте вода в голяма тава, прехвърлете тиквичките в нея и ги сложете да се печат до златисто. По желание настържете кашкавал върху тиквичките на фурна и поръсете с копър.