Шоколадова мус торта с малини


Шоколадова мус торта с малини
Снимка: harryandlexy.com

Ако обичате да си хапвате мусове, то определено тази торта ще ви стане една от любимите – почти изцяло се състои от прекрасен шоколадов мус. Има само един тънък блат за основа (също шоколадов) и се залива с тънък слой кисело желе от малини за контраст.

Необходими продукти:

За блата:

100 гр черен шоколад

40 гр масло (стайна температура)

30 гр захар

4 белтъка

1 жълтък

масло – за намазване стените на формата

За шоколадов мус:

300 мл.сладкарска сметана (студена от хладилника)

200 гр черен шоколад

160 гр малини

150 гр захар

50 гр масло (стайна температура)

45 мл вода

4 белтъка

За желето:

125 гр сладко от малини

25 мл студена вода

1 лист желатин

малини за украса (по желание)

Начин на приготвяне:

Пуснете фурната да се загрява на 190º С.

Нарежете или натрошете шоколада на малки парченца. Разтопете шоколада на водна баня. Махнете съда от огъня. Добавете маслото и жълтъка, и разбъркайте с шпатула до напълно смесване.

В отделен съд разбийте белтъците. Прибавете захарта и бъркайте с миксера на висока степен до получаването на гъст пухкав сняг.

Прибавете малко от белтъците в шоколада и разбъркайте с шпатула, докато се смесят. Добавете и останалите белтъци и бъркайте до хомогенизиране.

Изрежете с ножица кръг от хартията за печене, с който да покриете дъното на формата. Намажете стените с масло. Изсипете шоколадовата смес във формата. Загладете я със шпатулата. Ударете няколко пъти формата върху масата, за да излезнат мехурчетата от сместа и да не се образуват пукнатини по време на печене.

Печете около 20-25 минути. Блатът ще се надуе силно в средата, но след като го извадите да се охлади, ще спадне. Извадете дъното с блата и оставете настрана до пълно изстиване. Измийте ринга на формата. Изрежете от целофана дълга лента широка около 8 см и покрийте стената на формата отвътре. (Ако нямата целофан, използвайте хартия за печене.)

Приготвяне на муса:

Измийте малините и ги пасирайте. Сложете ги в съд на котлона и оставете да заври. Нарежете на ситно шоколада.

След като малините заврят, ги дръпнете от котлона. Добавете шоколада и маслото, и разбъркайте, докато се разтопят и смесят.

Разбийте сметаната, докато почне да се сгъстява и я приберете в хладилника.

Сложете белтъците в купа. Добавете им 1 ч.л. от захарта.

Сложете в съд на котлона останалата захар и водата. Пуснете на умерена температура и оставете, докато захарта се разтопи напълно. Бъркайте от време на време. След като почнат да се появяват мехурчета, бъркайте още около половин минута и махнете от котлона. Захарният сироп трябва да остане бял. (Ако имате термометър – температурата му трябва да достигне 120º С.)

Разбийте белтъците с миксер – на висока степен за 4-5 минути. След като станат на сняг, увеличете миксера на максимална скорост. Добавете бавно и на тънка струя захарния сироп, като не спирате да бъркате. (Не сипвайте наведнъж сиропа, за да не се пресекат/сварят белтъците.) Ще получите гъст, лъскав крем.

Прибавете малко от белтъчния крем в малиново-шоколадовата смес. Разбъркайте с шпатула. Добавете и останалото. След като се получи хомогенна смес, добавете сметаната и разбъркайте отново.

Сложете ринга с целофан около блата и затворете формата. Изсипете шоколадовия мус отгоре. Изгладете повърхността и пъхнете за 3 часа във фризера или за през нощта в хладилника. (Ако я държите в хладилника е добре да я пъхнете за 15-ина минути във фризера преди да я залеете с желето.)

Приготвяне на малиновото желе:

Накиснете желатина в студената вода.

Сложете сладкото в съд на котлона и го оставете да заври. Махнете от огъня и изсипете вътре водата с желатина. Разбъркайте, докато се разтвори и изсипете желето върху тортата.

Пъхнете тортата във фризера за 20 минути да стегне. Преди сервиране, украсете с малини.

Източник:  harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама