Ако обичате да си хапвате мусове, то определено тази торта ще ви стане една от любимите – почти изцяло се състои от прекрасен шоколадов мус. Има само един тънък блат за основа (също шоколадов) и се залива с тънък слой кисело желе от малини за контраст.
Необходими продукти:
За блата:
100 гр черен шоколад
40 гр масло (стайна температура)
30 гр захар
4 белтъка
1 жълтък
масло – за намазване стените на формата
За шоколадов мус:
300 мл.сладкарска сметана (студена от хладилника)
200 гр черен шоколад
160 гр малини
150 гр захар
50 гр масло (стайна температура)
45 мл вода
4 белтъка
За желето:
125 гр сладко от малини
25 мл студена вода
1 лист желатин
малини за украса (по желание)
Начин на приготвяне:
Пуснете фурната да се загрява на 190º С.
Нарежете или натрошете шоколада на малки парченца. Разтопете шоколада на водна баня. Махнете съда от огъня. Добавете маслото и жълтъка, и разбъркайте с шпатула до напълно смесване.
В отделен съд разбийте белтъците. Прибавете захарта и бъркайте с миксера на висока степен до получаването на гъст пухкав сняг.
Прибавете малко от белтъците в шоколада и разбъркайте с шпатула, докато се смесят. Добавете и останалите белтъци и бъркайте до хомогенизиране.
Изрежете с ножица кръг от хартията за печене, с който да покриете дъното на формата. Намажете стените с масло. Изсипете шоколадовата смес във формата. Загладете я със шпатулата. Ударете няколко пъти формата върху масата, за да излезнат мехурчетата от сместа и да не се образуват пукнатини по време на печене.
Печете около 20-25 минути. Блатът ще се надуе силно в средата, но след като го извадите да се охлади, ще спадне. Извадете дъното с блата и оставете настрана до пълно изстиване. Измийте ринга на формата. Изрежете от целофана дълга лента широка около 8 см и покрийте стената на формата отвътре. (Ако нямата целофан, използвайте хартия за печене.)
Приготвяне на муса:
Измийте малините и ги пасирайте. Сложете ги в съд на котлона и оставете да заври. Нарежете на ситно шоколада.
След като малините заврят, ги дръпнете от котлона. Добавете шоколада и маслото, и разбъркайте, докато се разтопят и смесят.
Разбийте сметаната, докато почне да се сгъстява и я приберете в хладилника.
Сложете белтъците в купа. Добавете им 1 ч.л. от захарта.
Сложете в съд на котлона останалата захар и водата. Пуснете на умерена температура и оставете, докато захарта се разтопи напълно. Бъркайте от време на време. След като почнат да се появяват мехурчета, бъркайте още около половин минута и махнете от котлона. Захарният сироп трябва да остане бял. (Ако имате термометър – температурата му трябва да достигне 120º С.)
Разбийте белтъците с миксер – на висока степен за 4-5 минути. След като станат на сняг, увеличете миксера на максимална скорост. Добавете бавно и на тънка струя захарния сироп, като не спирате да бъркате. (Не сипвайте наведнъж сиропа, за да не се пресекат/сварят белтъците.) Ще получите гъст, лъскав крем.
Прибавете малко от белтъчния крем в малиново-шоколадовата смес. Разбъркайте с шпатула. Добавете и останалото. След като се получи хомогенна смес, добавете сметаната и разбъркайте отново.
Сложете ринга с целофан около блата и затворете формата. Изсипете шоколадовия мус отгоре. Изгладете повърхността и пъхнете за 3 часа във фризера или за през нощта в хладилника. (Ако я държите в хладилника е добре да я пъхнете за 15-ина минути във фризера преди да я залеете с желето.)
Приготвяне на малиновото желе:
Накиснете желатина в студената вода.
Сложете сладкото в съд на котлона и го оставете да заври. Махнете от огъня и изсипете вътре водата с желатина. Разбъркайте, докато се разтвори и изсипете желето върху тортата.
Пъхнете тортата във фризера за 20 минути да стегне. Преди сервиране, украсете с малини.
Източник: harryandlexy.com