Класическа рецепта! Въпреки че виенският шницел често се приготвя и от свинско месо, и според старата рецепта за шницел по виенски, и според всеки уважаващ себе си виенчанин, шницелът по виенски би могъл да се приготви само от телешко месо.
Необходими продукти:
600 грама телешко месо бонфиле
2 броя яйца
4 супени лъжици брашно
4 супени лъжици галета
150 мл олио
2 супени лъжици краве масло
1 брой лимон
1/2 чаена лъжица черен пипер
Начин на приготвяне:
Месото нарязвате на стекове, като това количество месо трябва да е достатъчно за 4 стека. Тук е най-важният и тънък момент от рецептата за шницел по виенски, а именно начукването на месото. Поставете всеки стек в между стреч фолио или пък просто в найлонова торбичка и начукайте с чук за месо, а ако нямате такъв - с дръжката на нов, или пък с дъното на стъклена бутилка. Получените тънки шницели посолете и поръсете с черен пипер.
В три различни дълбоки чинии сложете брашното, разбитите яйца и галетата. В широк тиган сгорещете олиото. Всеки стек оваляйте първо с брашно, след това в разбитите яйца и накрая в галета. Накрая изпържете всеки шницел в сгорещената мазнина за около 1 ½ минута от всяка страна. Шницелите по виенски се приготвят наистина бързо, затова внимавайте да не ги прегорите.
Сервирайте шницелите по виенски горещи, като върху всеки шницел поставите бучка краве масло и резен лимон.
Източник: supichka.com