Ако искате да си приготвите царска туршия за зимата, тази рецепта е изпитана и със сигурност ще ви хареса.
Необходими продукти:
8 кг камби, нарязани на четири
4 кг карфиол, накъсан на розички
2 кг моркови, нарязани на кръгчета
600 гр сол
600 гр мед
600 гр захар
2,5 л винен оцет
2,5 л вода
200 мл олио
10 гр черен пипер
6 дафинови листа
2 глави чесън на скилидки
2 глави целина с листата, нарязани на парчета
ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ПРИГОТВЯНЕТО НА ТУРШИИ
Начин на приготвяне:
В голям съд се сместват камбите, карфиолът, морковите, целината, дафиновите листа, чесънът и черният пипер. Поръсват се със захарта и половината сол. Разбъркват се леко и се оставят да престоят два часа.
Нареждат се в буркани, без да се притискат. Сокът, който се образува при разместването на продуктите, се смесва с водата, оцета, олиото, останалата сол и меда, възварява се и се налива в бурканите.
Бурканите се затварят добре и се съхраняват на хладно.