Есента е сезонът на правенето на зимнина. Днес ви представяме една рецепта за пукани чушки за всички любители на лютото.
Необходими продукти (по желание можете да намалите количество):
3 кг люти чушки
2 големи връзки магданоз
3 връзки копър
3-4 глави чесън
4-6 моркова (зависи от големината),
1 ч.л. черен пипер
1 ½ бутилки оцет
440 гр захар
220 гр сол
440 мл олио
6 аспирина
Начин на приготвяне:
Чушките се опукват на грил тиган, котлон или на скара (аз използвам грил-тиган).
Копърът и магданозът се нарязват на ситно. Морковите се настъргват на едро ренде. Чесънът се обелва и обелените скилидки се нарязват на едро. Всички тези продукти се слагат в купа, заедно с 1 ч.л. черен пипер и всичко се разбърква добре.
В подготвени предварително буркани се редят ред пукани чушки, поръсва се малко от сместа от чесън, моркови и подправки, пак ред чушки и т.н. докато се напълни бурканчето. Завършва се със сместа от подправки.
В дълбока тенджера се слагат оцета, захарта, солта, олиото и стрититите на прах аспирини. Поставяме маринатата на котлона да заври. От момента на завиране се оставя да ври 2-3 минути, после се оттегля от котлона. Бурканите с чушки се пълнят с горещата марината, затварят се с капачките много добре (използвам буркани с винтови капачки, защото става лесно и бързо затварянето на горещите буркани) и веднага, докато са още горещи, бурканчетата се обръщат с капачката надолу. Бурканите се държат в това положение докато не изстинат напълно.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com