Една вкусна салата за любителите на патладжана.
Необходими продукти за 4 порции:
4 не много големи патладжана (по 1 на порция)
2 с.л. ситно нарязан магданоз
зехтин
2 домата
за сос тахини:
2 с.л. сусамов тахан
около 4-5 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън
щипка черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Изпечете целите патладжани на 220-230 градуса. Оставете ги да изстинат и ги обелете, като запазите дръжката. Срежете патладжана на две по дължина, като го оставите свързан в горната част с дръжката. Поставете по един патладжан в чиния, разполагайки го разтворен подобно на ветрило.
Пригответе соса тахини: първо сложете в купичка 2 с.л. сусамов тахан (той е под формата на много гъста паста), добавете лимоновия сок и водата, лъжица по лъжица, като разбърквате след всяка много добре докато се получи консистенция на средно гъст сос, добавете сол на вкус, щипка черен пипер и счуканата скилидка чесън. Ако обичате по.кисело или по-силно изявен чеснов вкус, можете да си добавите още малко лимонов сок и/или пасиран чесън.
Патладжаните се поливат със сос тахини и поръсват със ситно нарязан магданоз. Отстрани се гарнират с нарязан на малки кубчета домат и всичко се поръсва леко със зехтин.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com