Любим на много българи, ето как да си го приготвите сами.
Необходими продукти:
750 мл прясно мляко
6 яйца
2 ч.ч. захар (250 г)
2 пакетчета ванилия на прах
За карамелизиране:
1 ч.ч. захар
Вижте още: Най-бързият и лесен кекс с кисело мляко
Начин на приготвяне:
В тенджера сложете захарта за карамелизиране. След като задими, внимателно разбъркайте и намалете силата на котлона на по-ниска степен. Изчакайте няколко минути, като не бъркайте енергично, докато се получи светъл карамел. Разпределете го по дъното на огнеопорни купички.
В купа разбийте за кратко яйцата със захарта, постепенно налейте студеното прясно мляко, като не допускате сместа да стане на пяна. Сложете ваниловата есенция и отново разбъркайте за кратко.
Налейте сместа в огнеопорните купички, след като се уверите, че карамелът е изстинал напълно. Поставете купичките в тава и налейте ледено студена вода, колкото да покрие 1-2 пръста от дъното. Сложете крема в предварително затоплена фурна. Печете на водна баня при температура от 140 градуса за 90 минути, като на всеки 30 минути наливайте по 1 ч.ч. ледено студена вода. За да не стане крем карамелът на шупли, е важно на следите водата да не завира.