Тази руска торта върви идеално с кафе, чай или горещ шоколад.
Необходими продукти:
за блата:
400 гр брашно
200 гр захар
180 мл олио
40 гр какао
1 пакетче бакпулвер
1 яйце
за крема:
500 гр кварк (ако не намерите, заменете с 250 гр крема сирене за мазане и 250 гр заквасена сметана)
250 гр захар
250 гр масло
3 яйца
1 пакетче ванилов пудинг
1 пакетче ванилова захар
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с бакпулвера и какаото в дълбока купа. Разбийте яйцето и го прибавете заедно с олиото и захарта към брашното.
Разбъркайте първо с лъжица, а после доомесете с ръка. Ще получите доста ронливо тесто.
Извадете си форма за печене (около +/- 26 см. диаметър). Изрежете и сложете на дъното хартия за печене. Изсипете във формата ¾ от тестото и го разстелете гладко по дъното и по стените, като притискате с ръка.
За да приготвите крема сложете мекото масло в купа. Прибавете захарта и разбъркайте с миксер. Постепенно добавяйте една по една и останалите съставки и бъркайте до получаването на хомогенна смес.
Изсипете крема във формата. Той сам ще се разлее равномерно. Не е нужно да е идеално гладко отгоре. Последната част от тестото намачкайте с ръка на едри трохи. Посипете ги върху цялата торта.
Печете в предварително загрята фурна на 200ºC за около 50 мин.
След като я извадите, оставете да изстине във формата. По време на охлаждането тортата ще спадне по средата – това е съвсем нормално. Нарежете и сервирайте.
Източник: harryandlexy.com