Лесна, богата и запленяващо вкусна торта, носеща духа на класическата торта Сахер.
Необходими продукти:
За блата:
6 яйца
1 чаена чаша пудра захар
1/2 чаена чаша захар
150 грама шоколад черен или ковертюр
2 ванилии
120 грама меко краве масло
1 чаена чаша брашно
За намазване:
1 чаена чаша мармалад от кайсии
За украсата:
2/3 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша захар
150 грама шоколад
10 броя сушени кайсии
10 броя бадеми
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура, а маслото - меко. Начупвате шоколада на парченца, поставяте го в купичка, а купичката в малка тенджера на котлона, за да го разтопите на водна баня. Междувременно разделяте яйцата на белтъци и жълтъци. Разбивате с помощта на миксер мекото масло нарязано на кубчета, пресятата пудра захар и ванилията до получаване на маслен крем, след което малко по малко, при непрекъснато разбиване добавяте и жълтъците. Добавяте и разтопения шоколад и отново разбивате. Пресявате брашното и го добавяте малко по малко към сместа. Изсипвате сместа в купа, измивате, почиствате и подсушавате миксер.
Миксерът и купата трябва да са напълно сухи, не трябва да има дори и капка вода. На висока степен на миксера разбивате белтъците на сняг, малко по малко добавяте и захарта, докато се получи твърда и лъскава смес. Малко по малко, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица или шпатула смесвате двете смеси. Във форма за печене, най-добре с падащи стени, поставяте хартия за печене. Изсипвате сместа и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45-50 минути, като пробвате дали е блатът е готов, като го бучвайки го с клечка за зъби, тя излиза суха. Изпеченият блат оставяте да изстине добре, след което намазавате с мармаладът от кайсии.
В малка касерола слагате предвиденото количество вода и захарта. След като сместа поври около 3-4 минути сваляте съда от котлона и оставяте да се охлади за около 5 минути. В топлия, но не врял захарен сироп, добавяте шоколада и бъркате енергично докато се получи глазурата. Изсипвате я върху торта. Нарязвате кайсиите на дребни кубчета и ги разпределяте неравномерно върху тортата. Същото правите и с бадемите. Като украса може да добавите бонбони, нарязани на кубчета вафлички и други любими дребни вкусотии. За финал може да поръсите шоколадовата торта с пудра захар, както е приготвена и тортата на снимките.
Източник: supichka.com