Изключително ароматна леща. С розмарин, спанак и кисело мляко за разкош.
Необходими продукти:
580 г сварена леща
1 глава лук
парче целина
1 морков
стрък розмарин
1 домат
100 г пресен спанак
струйка винен оцет
черен пипер
3-4 с.л. кисело мляко
зехтин
сол
2 пилешки гърди, пеперуда
5-6 скилидки чесън, небелени
черен пипер
червен пипер
няколко стръка розмарин
няколко стръка мащерка
2 дафинови листа
зехтин
сол
пармезан
Начин на приготвяне:
Разрежете пилешките гърди на по-малки парчета. Поръсете ги с черен пипер, сол и червен пипер. Налейте струйка зехтин в тиган с незалепващо покритие и сложете пилешките филета. Сложете стръкчета розмарин, мащерка и дафинови листа. Сложете и небелените скилидки чесън и гответе по 5-6 минути от страна.
Извадете филетата, когато са готови и ги похлупете, за да останат топли.
Пасирайте моркова, лука, целината и един стрък розмарин в блендер. Задушете ги в зехтин с малко водичка, до омекване. Изсипете лещата. Поръсете със сол и черен пипер. След няколко минути добавете нарязан на кубчета домат. Пасирайте в блендера спанака и добавете и него.
Накрая капнете струйка винен оцет. Гответе на средно силен огън, докато поеме течността. Отстранете от огъня и оставете да поизстине. След това разбъркайте в лещата 3-4 с.л. кисело мляко.
Поднесете лещата охладена, върху нея две парчета топло пилешко филе със скилидки чесън и стръкчета розмарин и мащерка и поръсете обилно с пармезан.
Източник: vkusnoteka.bg