Родопският клин е традиционна българска баница от района на Родопите. Приготвя се с домашно точени кори и плънка от ориз, яйца и сирене. Изпържва се в тиган с обилно количество масло. Ухае фантастично. Коричката отвън става много хрупкава и вкусна, а плънката мека и ароматна. Плънката може да бъде също така със спанак или коприва.
Необходими продукти:
100 мл студена вода
1 с.л. ябълков оцет
1 непълна ч.л. сол
200 г брашно
още малко брашно за разточване
продукти за плънката:
1 ч.ч. едрозърнест ориз
2 и 1/2 ч.ч. вода за сваряване на ориза
2 яйца
200 г сирене
80 г масло
Начин на приготвяне:
Сварете ориза във водата до готовност. Охладете напълно. В купа чукнете две яйца, натрошете сиренето и добавете ориза. Разбъркайте плънката добре.
В купа налейте 100 мл. студена вода и добавете солта и оцета. След това започнете малко по, по малко да добавяте брашното, като разбърквате с лъжица. Прехвърлете на плота и омесете меко и леко лепкаво тесто. Оставете го да почине 10-тина минутки, след това го разделете на две топки, една по-голяма и една по-малка. По-голямата ще ползваме за дъно, а по-малката за капак на плънката.
Разточете двете кори до много тънко, така че диаметърът на голямата да покрие дъното и стените на тигана, в който ще печете клина, а малката кора само, колкото да покрие дъното.
Намаслете обилно дъното на тигана и го включете на средна степен. С помощта на точилката прехвърлете голямата кора в тигана, като се стараете да покриете дъното и стените му. Излейте плънката отгоре и заравнете. Покрийте с втората кора. Отрежете с малък нож излишното тесто по стените, след като прищипете тестото.
Печете около 15 минутки от едната страна, след това захлупете с голям поднос и внимателно обърнете клина върху него. Отново обилно намаслете тигана с масло и нежно плъзнете клина обратно в тигана, този път да се запече от другата страна.
Докато се пече намажете хрупкавата коричка с масло. Когато се запече и отдолу плъзнете в поднос или върху дъска готовия клин. Намажете го топъл с масло. Оставете го да почине 10 минути и го разрежете.
Източник: vkusnoteka.bg