Ризото – още един шедьовър на италианската кухня! Това невероятно вкусно ястие, за съжаление, е много слабо представяно по нашите географски ширини. Най-често се среща като гарнитура и почти винаги е приготвено с грах и моркови. Но със следната рецепта ви гарантираме, че ще промените изцяло мнението си за това ястие и ще решите да го включите в менюто си, тъй като се приготвя много лесно и бързо, а вкусът… е, ще оставим да прецените сами.
Необходими продукти за 4 порции:
750 мл зеленчуков бульон (1 кубче)
400 – 450 гр тиквички
250 гр ориз (за ризото)
100 мл бяло вино
80 гр грана падано
50 гр масло
20 мл зехтин
2 скилидки чесън
1 голяма глава червен лук
1 червено чили
1/4 чаена лъжичка черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и ги настържете.
Обелете и нарежете на ситно лука и чесъна. Нарежете и чилито.
Настържете кашкавала – грана падано.
Сварете 750 мл вода и разтворете в нея разтворете кубчето бульон.
Сипете зехтина в дълбок тиган и го загрейте на средна температура. Запържете лука да омекне. Сложете чесъна и ориза. Запържете, докато зрънцата станат полупрозрачни.
Сипете виното в ориза. Запържете, докато цялото вино бъде попито от ориза. Сипете малко от бульона и разбърквайте често. Добавяйте по малко от бульона, докато свърши.
Добавете настърганите тиквички и чилито, и разбъркайте.
Сложете маслото и грана паданото и разбъркайте хубаво. Поръсете с черния пипер. Бъркайте често, докато цялата течност се поеме от ориза. Внимавайте да не загори.
Разпределете ризотото по чиниите и поръсете с черен пипер.
Източник: harryandlexy.com