Едно по-екзотично и интересно ястие с пилешко месо.
Необходими продукти:
около 400 гр пилешки гърди без кожа и кости
200 гр ориз за ризото
1 глава лук
2 скилидки чесън
50-60 гр сушени домати в зехтин
40 гр сушени червени боровинки
30 гр бланширани бадеми
20 гр масло
3 с.л. зехтин
50 мл бяло вино
прясно смлян бял пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешкото месо на хапки.
Сварете ориза в подсолена вода (внимавайте да не го разварите). Изсипете го в цедка и го отцедете много добре.
Нарежете бадемите на "иглички”, главата лук - на ситно, а сушените домати на парчета. Обелете скилидките чесън и ги смачкайте с плоската част на ножа.
Загрейте зехтина и маслото в дълбок тиган на котлона и сотирайте лука и чесъна за няколко минути, докато лукът леко омекне.
Прибавете пилешкото месо и гответе докато побелее, като разбърквате няколко пъти.
Добавете в тигана бадемите, сушените домати и сушените боровинки, разбъркайте и гответе още 2-3 минути. Залейте с виното и около 20-30 мл вода. Прибавете сол на вкус и прясно смлян бял пипер. Гответе, като разбърквате от време на време, докато течността се редуцира повече от половината и месото е готово.
Прибавете при месото сварения ориз и разбъркайте добре. Гответе още 3-4 минути и оттеглете от котлона.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com