За любителите на риба една много вкусна рецепта.
Необходими продукти:
700 гр филе от скумрия или от друга риба
2 кафени чашки олио
2 глави лук
2 моркова
1/4 глава целина
3 домата (пресни или от консерва)
1 връзка магданоз
2 кафени чашки ориз
1 лимон
1 чаена лъжичка червен пипер
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Рибните филета се нарязват на парчета със средна големина и се посоляват.
В олиото и малко вода се задушава дребно нарязаният лук. Като поомекне лукът, се прибавят и се задушават морковите и целината, нарязани на кубчета. След това се прибавят червеният пипер, оризът, ситно нарязаният магданоз и сол на вкус. Сместа се разбърква и се изсипва в гювеч или тавичка. Отгоре се подрежда рибата, като върху всяко парче се поставя кръгче от доматите. Ястието се залива с 1 1/2 чаени чаши гореща вода и се пече 30-40 минути на 180 градуса.
Поръсва се с магданоз, черен пипер и се поднася с резенче от лимона във всяка порция.