Рецептата за печена риба в сол може да бъде приложена не само със скумрия, а и с други видове риба, много подходяща за приготвяне на ципура и лаврак.
Необходими продукти:
2 риби скумрия
2 кг морска сол
1/2 брой лимон
2 белтъка
1/2 чаена лъжица розмарин
Начин на приготвяне:
Ако ползвате замразена, а не охладена риба, я оставете да се размрази, след което направете разрез на корема и извадете вътрешностите, махнете и хрилете. Измийте добре коремчетата на рибите.
Разбийте белтъците и ги разбъркайте в купа заедно със солта. Нарежете лимона на колелца, които поставете в коремчетата на рибите, там сложете и розмарина. В голяма тава, в която могат да се поберат цели скумриите, поставете от сместа от солта и белтъците, отгоре поставете рибите, а самите риби покрийте плътно с останалата сол. Внимавайте солта да е навсякъде по рибата, защото тя играе ролята на фолио.
Печете скумрията в сол за 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Когато рибата е изпечена внимателно с нож махнете обвивката от сол. По време на печенето тя е станала като кора и с отделянето на солта пада и кожата на рибата, както се вижда и на снимките.
Източник: supichka.com