Една от най-популярните рецепти с патладжан е Имам баялдъ. Обикновено се поднася като пълнени лодки, но аз реших да го направя реден. Класически патладжаните се пържат. Ако ги обичате така ги изпържете. Аз реших да ги изпека на фурна, за да бъде ястието малко по-леко. Получи се много вкусно, ароматно и лятно ястие, което става по-вкусно, дори и след няколко дни.
Необходими продукти:
4 големи патладжана
400 мл. консерва домати на кубчета
50 мл. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
връзка пресен магданоз
1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
сол
1/4 ч.л. канела
пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Измийте и обелете патладжаните на ивици, за да се запази цялостта им. Нарежете ги на филии с дебелина около 0,5 см. Подредете ги върху тава покрита с хартия за печене, поръсете ги със сол, полейте ги със зехтин и ги печете на силно загрята фурна до омекване. По средата на времето ги обърнете. По същия начин изпечете и останалите патладжани.
Намалете фурната на 200 градуса.
През това време нарежете на ситно глава лук и две скилидки чесън. Задушете ги в тиган с малко зехтин и вода, до омекване, заедно с един настърган на ситно морков. Добавете подправките - канелата, ригана, солта и ситно нарязания магданоз. Накрая излейте консервата домати на кубчета. Задушете, докато сосът леко се редуцира.
В тавичка сложете на дъното малко от доматения сос. Подредете ред патладжани. Отново покрийте с малко сос и наредете нов пласт патладжани. По същия начин редувайте, докато свършите доматения сос и патладжаните. Завършете с доматен сос. Покрийте тавичката с фолио и печете 20 минути до готовност.
Преди поднасяне поръсете с нарязан пресен магданоз.
Източник: vkusnoteka.bg