Обичате пиле, но искате нещо по-интересно. Ето една рецепта, която да пробвате.
Необходими продукти:
1 пиле
за плънката:
150-200 гр кайма
1 яйце
20 гр стафиди
1 пилешки бульон
1 с. л. галета
1 щипка от подправката “7 аромата”
1/2 китка магданоз
1 глава лук
1 морков
1 щипка черен пипер
за намазване на пилето:
1 с. л. мед
50 мл олио
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
сокът на 1/2 лимон
за салатата:
листа салата
листа китайско зеле
светъл оцет
за дресинга:
1 зелена кисела ябълка
50 мл зехтин
сокът на 1/2 лимон
за украса:
резени лимон
стрък копър
и друго пожелание
Начин на приготвяне:
Сложете пилето с корема нагоре. Започнете да отлепвате кожата от шията към крилата до средата на бутчетата.
Поставете каймата в дълбока купа. Прибавете яйцето и галетата. Срежете стафидите наполовина и ги изсипете при каймата. Прибавете магданоза и лука, нарязани наситно, както и настъргания на едро ренде морков. Овкусете каймата с малка щипка от подправката “7 аромата”, стрито на прах бульонче и черен пипер. Омесете хубаво.
Сложете малък тиган на котлона да загрява. Изсипете морковите и лука. Сложете капак, за да се задушат зеленчуците, да им се изпари водата и да се запекат леко. Когато са готови, ги изсипете в съд, да се охладят.
Охладената смес прибавете в купата с каймата. Разбъркайте добре. Напълнете пилето.
В малка купичка сипете меда, 50 мл олио, щипка сол, щипка черен пипер и сока от 1/2 лимон. Разбийте с тел. С тази смес ще намажете пилето.
Пригответе тавичката, в която ще се пече пилето. Намажете дъното с мазнина и преместете пилето в тавичката. Съберете крачетата, а краищата на крилата завийте с домакинско фолио. Намажете пилето с приготвената смес и покрийте тавичката с лист фолио. Печете 30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Когато пилето е готово, махнете фолиото и върнете тавичката във фурната за още 5 минути.
В каната на пасатора сложете нарязана зелена ябълка, 50 мл зехтин, сока на 1/2 лимон, 5-6 стръка магданоз, много малко вода, 1 ч. л. лъжичка мед и пасирайте до еднородна смес. В голяма купа накъсайте листа свежа салата, нарежете наедро листа китайско зеле, поръсете с кедрови ядки, светъл оцет и дресинга, който сте приготвили.
Сервирайте пилето със салата и резени лимон. Украсете със стрък копър.
Източник: vremezagotvene.bg