В плънката могат да се комбинират различни зеленчуци според сезона и наличностите в хладилника ви.
Необходими продукти:
3 средно големи патладжана
300 грама кайма смес
1 зелена чушка
1 морков
1 червена чушка
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1/2 тиквичка по желание
2-3 с.л. олио
магданоз
кимион прясно смлян
черен пипер прясно смлян
1 к.ч. доматено пюре
сол
100 грама кашкавал
Начин на приготвяне:
Патладжаните се издълбават с помощта на нож и лъжица. Посоляват се и се оставят около 10 минути, ако има някакъв горчив сок да излезе, макар повечето сортове, които се предлагат у нас последните години да не са горчиви.
Патладжаните се нареждат в намаслена тавичка и се запичат около 15 минути на 18о градуса.
През това време в загрято олио се слагат нарязаните на ситно лук и чесън. След като омекнат, се добавя каймата. След 1 минута се прибавят нарязаните на ситно зеленчуци + част от вътрешността на патладжана. Разбърква се добре. Добавя се сол.
Накрая се прибавят доматеното пюре и подправките и се бърка докато сместа стане гъста.
После патладжаните се пълнят с плънката и по желание се поръсват с настърган кашкавал.
Запичат се около 30-40 минути на 180-190 градуса.
Източник: merudia.bg