Какво е Никулден без пълнен шаран на трапезата? Това е традиционно ястие, което се сервира на този светъл празник. За да го приготвите по най-добрия начин, е хубаво да направите няколко важни неща.
Разбира се, трябва да споменем, че рибата трябва задължително да бъде прясна. В противен случай рискувате да разочаровате както себе си, така и всички останали. Колкото по-пресен е шаранът, толкова по-крехко ще е неговото месо, а миризма почти няма да се усеща.
Почистването на рибата е друга специфика, на която също трябва да се обърне внимание. Важно е да се премахне т. нар. седефено копче, за което мнозина навярно не са чували. Това е малко кокалче, намиращо се между главата на шарана и тялото му откъм гърба. Ако не го премахнете навреме, рискувате да отдели неприятна горчивина и вкусът на ястието да се промени.
А ето и една страхотна рецепта!
Вижте още: Уникално вкусно свинско със зеле
Продукти, които ще са ви нужни:
1 шаран около 2 кг
2-3 с.л. зехтин
2 глави лук
50 г ориз
червен пипер на вкус
200 г домати консерва
сол на вкус
черен пипер на вкус
пресен девесил
по желание: орехи
Начин на приготвяне:
Първо нарежете лука на ситно и го запържете в зехтин или олио. Към него прибавете ориза и доматите. Овкусете с черен пипер, червен пипер и сол на вкус. Накрая залейте с 1 ч. ч. топла вода и оставете да покъкри в продължение на 5-10 минути. Почистеният шаран сложете в тава, която преди това сте омаслили. Напълнете рибата с оризовата смес, увийте с фолио и след това сложете във фурна, загрята на 180-200 градуса. Премахнете фолиото след около 20 минути и оставете да се запече за още 10 минути.
Да ви е сладко!