Тези холандски хлебчета с хрупкава коричка са много лесни за приготвяне и са супер вкусни.
Необходими продукти:
За тестото:
500 грама брашно
300 мл прясно мляко
7 грама суха мая или 1/2 кубче прясна мая
2 чаени лъжици захар
1 чаена лъжица сол
3 супени лъжици зехтин
За хрупкавата коричка:
1/2 чаена чаша оризово брашно
1 кафена чаша хладка вода
1 чаена лъжица захар
1/2 чаена лъжица сол
4 грама суха мая или 1/4 кубче прясна мая
2 чаени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за тигрови хлебчета е подготовката на маята за тестото. Сгрявате прясното мляко, като внимавате то да не е вряло, а да е топло. Изсипвате го в купа и добавяте една супена лъжица брашно, захарта, солта и маята и разбърквате. Покривате с купата с кърпа и оставяте на страна, за да се активира маята, като междувременно пресеете останалото брашно. След като маята набъбне, добавяте олиото към сместа, а след нея малко по малко, при непрекъснато бъркане в началото с дървена лъжица, а по-късно и с ръце, добавяте брашно и омесвате до пполучаване на гладко тесто. Намазвате купа с мазнина и поставяте в нея тестото за тигрови хлебчета, покривате с кърпа и оставяте да втаса около час или малко повече, докато удвои обема си.
След като тестото го премесвате още веднъж, след което с намазнени ръце оформяте тигровите хлебчета с желаната от вас големина. Поставяте оформените хлебчета в тава, в която сте поставили хартия за печене. Приготвяте и сместа за хрупкавата коричка на тигровите хлебчета, като в чаша смесите всички съставки - топлата вода, оризовото брашно, захарта, солта, мазнината и маята и разбъркате добре. Оставяте сместа да набъбне за около 10-12 минути. След което намазвате хлебчетата много плътно с втасалата смес с оризовото брашно.
Така оформените и намазани тигрови хлебчета оставяте да втасат. Това може да направите и във фурната, като я включите на 50 градуса, така те ще втасат за 15-20 минути. След като тигровите хлебчета втасат печете на 200 градуса, като ако хлебчетата са малки, като тези на снимките се изпичат за около 20 минути, а ако приготвите голям тигров хляб, времето за печене е около 35 минути. Ако вашите тигрови хлебчета са придобили апетитен златист цвят, то те са готови.
Източник: supichka.com