Вкусни, пухкави и доста меки. Ще обикнете тези понички от нашата приятелка Даниела Динева от първата хапка.
Необходими продукти:
За тестото с мая:
120 г захар
600-650 г брашно
1 и 1/2 ч.л. сол
½ ч.л. ванилов екстракт
20 г прясна мая или 7 г суха
40 г масло
350 мл топло прясно мляко
100 мл вода
2 яйца
За пържене:
400-450 мл олио
За какаовия крем:
2 жълтъка
50 г захар
250 мл прясно мляко
25 г царевично нишесте
100 г черен шоколад , натрошен на парченца
Начин на приготвяне:
В купата на миксера изсипете брашното, захарта, солта и маята. Добавете мекото масло, млякото, ванилията, водата и яйцата. Замесете меко тесто и оставете на топло за 1 час, докато удвои обема си. Извадете и оформете топчета с размер 70 г. Покрийте с кърпа и оставете да втасат втори път за 1 час.
През това време направете крема: Загрейте прясно мляко в малка касерола на котлона. Отделете жълтъците от белтъците, добавете захарта, нишестето и разбъркайте леко, прибавете към топлото прясно мляко и бъркайте непрекъснато, докато се разбият всички бучки. Добавете натрошения шоколад и разбъркайте до пълното му разтваряне. Махнете от огъня и оставете да се охлади. Напълнете в пош и кремът ви е готов за пълнене на донътите.
Връщаме се обратно към тестото: След като е минал още 1 час и поничките са втасали, загрейте олио на котлона. Внимавайте при пърженето, тъй като тънкият момент е в пърженето. Да не останат сурови отвътре, ако ги пържите на висока степен. Пържете на 5 от общо 9 силата на котлона, около 4-5 минути ще са ви нужни за поничка. Обръщайте и стойте до тях. Нужно е да се изпържат равномерно от двете страни. Извадете, оставете за кратко, 2-3 минути да се изцедят върху кухненска хартия и оваляйте в захар от всички страни. Ако изстинат преканелено много, захарта няма да може да полепне върху тях. Напълнете поничките с крема и се наслаждавайте на вкуса.