Необходими продукти:
1/2 кг брашно
45 г масло
170 г захар
2 яйца
240 г кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
4 с.л. пудра захар
Вижте още: Кето тирамису: Най-сладкият десерт без захар
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява, а яйцата се разбиват със захарта. След това се добавя брашното, бакпулвера и солта.
Киселото мляко се разбива и след това се добавя към сместа. От тестото се оформя топка, която се поставя в купа и се покрива с прозрачно фолио. Оставя се в хладилника за 30 минути.
След това тестото се оформя като руло. Нарязва се на еднакви парчета. Всяко парче се оформя на топче, като се търкаля между дланите. След това с ръце се сплесква, за да се получи формата на поничка. С пръст се пробива дупа по средата и се оформя с пръсти, така че да се получи ринг.
В тенджера се загрява олио до 170 градуса. Поничките се пускат в горещо олио и когато изплуват на повърхността, се обръщат с решетъчна лъжица. Пържат се само по 3-4 понички наведнъж. Нареждат се в чиния върху салфетка.
Шом горещите понички се охладят и отцедят от мазнината, се поръсват с пудра захар.